福島の家


白山連峰を望むことができる住宅街の一角に計画した住宅です。

遮りながら眺望する、相反する要望に対してボックス型の建物を構成し、その矩形を景色に向けて大きく切り欠く、それがそのまま建物デザインとなるような住宅を計画しました。

開口部と外壁の間に土間空間を設置することで、コンパクトな住宅の中、広がりと眺望、プライバシーを確保した明るい環境を作ることができました。

This house is planned in a corner of a residential area where you can see the Hakusan mountain range.

We planned a house that would be a building design by constructing a box-shaped building to meet the conflicting demands of looking out while blocking it, and cutting out the rectangle toward the scenery.

By installing a dirt floor space between the opening and the outer wall, we were able to create a bright environment that ensures spaciousness, views, and privacy in a compact house.


切り欠かれた外壁が特徴的な外観を作り出しています。


The notched outer wall creates a distinctive appearance.


二階からは吹き抜けを介し、開放的な空間が広がっています。


From the second floor, an open space spreads through the atrium.


白と黒と木。その3種のカラーバランスで室内を統一することで、落ち着いた室内空間を作り上げています。

White, black and wood. By unifying the interior with these three color balances, we are creating a calm interior space.




Photo by Kazuto Nishi